Ostatahti.fi Blog

  • Kauris

    Kauris on yksi vanhimmista tunnetuista tähdistöistä. Se sijaitsee ekliptikalla, ja on yksi eläinradan kahdestatoista merkistä. Muinaiset babylonialaiset kutsuivat tätä tähdistöä "Vuohikalaksi" eriskummallisen muodon johdosta. Roomalaiset keksivät sille uuden nimen, alkaen nimittää sitä Kauriin tähdistöksi. Kauriilla on erityinen merkitys eläinradan tähtikuviona astrologiassa.
     
    Kuvio ja sijainti:Kauris
    Kaikki kaikessa, Kauris on kovin huomaamaton tähdistö, sillä vain kaksi sen tähteä ovat kirkkaampia kuin kokoluokka kolme. Helpoin tapa löytää Kauriin tähdistö on etsiä ensin kirkasta tähteä Etelän Kalasta ja Altairia Kotkan tähdistöstä. Kun olet löytänyt ne, kuvittele viiva niiden väliin. Juuri tämän kuvitteellisen viivan alapuolella näet Kauriin tähdistön.
     
    Rektaskensio: 20t 05m – 21t 55m
    Deklinaatio: -9 – -28°
     
    Kirkkain tähti: Delta Capricorni (Deneb Algedi)
     
    Mytologia:
    Tämän päivän Kauris on eriskummallinen yhdistelmä, joka koostuu vuohesta ja kalasta, jonka alkuperä jäljittyy aina Gigantomachyn aikaan. Noihin aikoihin, olympialaiset taistelussa jättiläisiä vastaan pakenivat heitä ja muuttuivat eläimiksi naamioituakseen. Tällä tavalla Zeuksen vaimo Hera muuttui valkoiseksi lehmäksi ja Zeus itsensä lampaaksi.
     
    Astrologinen merkitys: Kauriin taivaan alla syntyneitä ihmisiä pidetään velvollisuudentuntoisina ja vakavina. Valppautensa ja todellisuudentajunsa vuoksi he vaikuttavat joskus kovilta ihmisiltä. Kovan ulkokuoren alla on kuitenkin hyvin herkkiä ja lämpimiä ihmisiä. Kauriiden elementti on maa.
     
    Paras havainnointiaika: Syksy
     
    Naapuritähdistöt: Kotka, Jousimies, Mikroskooppi, Etelän Kala, Vesimies

  • Jousimies

    Jousimies on eläinradan tähdistöistä eteläisin, sijoittuen aivan galaksin keskustaan. Se sijaitsee Skorpionin ja Kauriin välissä, jossa se on hyvin lähellä Linnunradan tähtirikkaita alueita. Sitä on hankala nähdä pohjoisen pallonpuoliskon maista sen eteläisen sijainnin vuoksi. Osalla sen 22 tähdestä tiedetään olevan planeettoja, joka tekee siitä tähdistön, jolla tiedetään olevan eniten kiertolaisia.
     
    Kuvio ja sijainti:Jousimies
    Vaikka sen nimi tarkoittaa jousimiestä latinaksi, monet nykyajan tähtiharrastajat näkevät tähdistön kuviossa enemmän teepannua, jossa utuiset Linnunradan tähtirykelmät ovat pannusta purkautuvaa 'höyryä'. Jousimiehen kirkkain tähti, Epsilon Sagittarii, on 250 kertaa valovoimaisempi kuin Aurinko. Jos haluat löytää Jousimiehen taivaalta, Kauriin ja Skorpionin tähdistöt voivat toimia apuna. Kauris on ylhäällä oikealla ja Skorpioni alhaalla vasemmalla Jousimiehestä katsottuna.
     
    Rektaskensio: 17t 43m – 20t 28m
    Deklinaatio: -45 – -12°
     
    Kirkkain tähti: Epsilon Sagittarii (Kaus Australis)
     
    Mytologia:
    Tähdistön tunnistivat ensimmäistä kertaa muinaiset babylonialaiset ja sen jälkeen sumerialaiset, joista jälkimmäiset kiinnittivät siihen esi-isänsä, jumala Pabilsagin. Kreikkalaiset antoivat sille nimeksi Chiron, joka on sama hahmo kuin Sagittarius, joka oli kentauri. Kentauri on olento, jolla on ihmisen torso ja hevosen keho, joka tunnetaan kyvyistään jousen ja nuolien käsittelyssä. Chiron oli runoilija ja viisas opas sellaisille mytologisille sankareille kuin Herkules, Akhilleus ja Aesculapius. Kavioon sattunut myrkkynuoli aiheutti sellaista kipua, joka saattoi hänet toivomaan kuolemaa. Siitä johtuen Zeus asetti hänet taivaalle.
     
    Astrologinen merkitys: Jousimies on eläinradan tähdistö, ja astrologit väittävät, että tämän tähtimerkin alla syntyneet ihmiset ovat iloluontoisia ihmisiä, jotka nauttivat uusista kokemuksista ja omaavat hyvän huumorintajun. He ovat idealisteja ja omaavat vahvan oikeudenmukaisuuden tajun. Jousimiehen elementti on tuli.
     
    Paras havainnointiaika: Kesä
     
    Naapuritähdistöt: Kotka, Skorpioni, Etelän Kruunu, Kaukoputki, Kauris

  • Perseus

    Perseuksen tähdistö on sirkumpolaarinen, joka tarkoittaa, että se on nähtävissä yötaivaalla ympäri vuoden. Se on erityisen helppo havaita syksyllä, jolloin tähdistö löytyy korkealta taivaalta. Kun etsit tätä tähdistöä, voit käyttää Ajomiehen tähdistön päätähteä, Capellaa, apuna. Sen oikealta puolelta löydät Mirphakin, joka on Perseuksen tähdistön päätähti.
     
    Kuvio ja sijainti:Perseus
    Linnunrata kulkee halki Perseuksen tähdistön. Se on itään Kassiopeian selvästi näkyvästä W-muodostelmasta. Taivaalla näkyvä Mirphak muodostaa osan Perseuksen kehosta. Etelään Mirphakista voit nähdä näyttävän, tuikkivan Algolin tähden, joka oli kreikkalaisessa mytologiassa epäonnen tähti.
     
    Rektaskensio: 1t 29m – 4h 51m
    Deklinaatio: +31 – 59 astetta
     
    Kirkkain tähti: Alpha Persei (Mirphak ja Algenib)
     
    Mytologia:
    Perseuksen tarina on yksi kreikkalaisen mytologian keskeisimpiä. Legenda kertoo, että Delphin oraakkeli, kertoi Acrisiuksen pojanpojan kuolevan. Estääkseen tätä tapahtumasta, Acrisious laittoi kauniin tyttärensä Danaen korkealle torniin, kauas ulkomaailmasta. Tämä ei onnistunut, sillä mahtava Zeus rakastui Danaeen ja löysi aina tien tyydyttää intohimonsa ja nähdä Danaeta. Jonkin ajan kuluttua Danae synnytti pojan, joka sai nimekseen Perseus. Acrisious vastasi tähän julmasti, heittäen Danaen ja Perseuksen naulatussa laatikossa mereen. Jotenkin he selvisivät ja haaksirikkoituivat Seriphosin saarelle, jossa vuodet kuluivat. Lopussa Perseus nai Andromedan ja heidät kummatkin ikuistettiin taivaalle.
     
    Paras havainnointiaika: Syksy
     
    Naapuritähdistöt: Kassiopeia, Andromeda, Kolmio, Oinas, Härkä, Ajomies, Kirahvi

  • Kassiopeia

    Kassiopeia on pohjoisen taivaankannen tähdistö, joka näkyy ympäri vuoden; tosin paras aika sen havainnointiin on marraskuussa. Kassiopeia on tuottanut kaksi supernovaa, joista ensimmäinen tunnetaan Kassiopeia A:na. Kassiopeia A räjähti noin 300 vuotta sitten ja olemme voineet todistaa räjähdystä Maasta siitä lähtien. Räjähdyksen levittämä materiaali on levinnyt avaruuteen muutaman prosentin valonnopeudella. Aines on siitä alkaen laajentunut valtavaksi kuoreksi, joka sisältää paljon alkuaineita kuten happea. Näistä elementeistä saattaa vielä syntyä uusia planeettoja, tähtiä tai elämää joskus tulevaisuudessa.
     
    Kuvio ja sijainti:Kassiopeia
    Tähdistön viisi päätähteä muodostavat W-muotoisen kuvion, jonka pää löytyy napatähden suunnasta, ja jonka voit löytää helposti öiseltä taivaalta.
     
    Rektaskensio: 22t 57m – 3t 41m
    Deklinaatio: +47 – 78 astetta
     
    Kirkkain tähti: Alpha Cassiopeiae (Schedir)
     
    Mytologia:
    Etiopialainen kuningas Kefeus ja hänen vaimonsa Kassiopeia lankesivat turhamaisuuden syntiin. Kassiopeia väitti olevansa kauniimpi kuin Nereids, kreikkalaisen mytologian veden jumalatar. Nereids kirjelmöi loukkauksesta meren jumalalle Poseidonille, joka lähetti merihirviö Ketoksen kylvämään tuhoa maan rannoille. Oraakkelin mukaan maa voisi vapautua kirouksesta vain, jos Andromeda, kuninkaallisen perheen ainoa lapsi, uhrattaisiin merihirviölle. Andromeda sidottiin armottomasti kiveen meren rannalle, jossa hän odotti hirviön tulevan ja syövän hänet elävältä. Perseus päihitti hirviön, pelasti Andromedan ja nai tämän.
     
    Paras havainnointiaika: Ympäri vuoden, erityisesti syksyllä
     
    Naapuritähdistöt: Andromeda, Karhunvartija, Leijona, Perseus

  • Andromeda

    Andromeda on pohjoisen taivaan tähdistö. Aivan kuten Otava, myös se on nähtävissä ympäri vuoden. Andromeda on tähtitieteilijöiden erittäin hyvin tuntema tähdistö, sillä sen lähistöltä löytyy lähin naapurimme M 31, Andromedan kierregalaksi.
     
    Kuvio ja sijainti:Andromeda
    Andromeda liittyy Pegasuksen suorakulmioon Alpheratzin tähden läpi (näkyy kuvassa oikealla alhaalla). Andromedan kolme kirkkainta tähteä ovat Alamak, Mirach ja Sirrah, jotka sijaitsevat lähes täysin suorassa linjassa. Hyvissä sääolosuhteissa voit nähdä heikon hehkuvan utuisen pisteen aivan Andromedasta pohjoiseen. Tämä utuinen piste ei ole mikään muu kuin galaksi M 31, Andromedan kuuluisa tähtisumu.
     
    Rektaskensio: 22t 57m – 2t 33m
    Deklinaatio: +21° – +53°
     
    Kirkkain tähti: Alpha Andromedae (myös Alpheratz ja Sirrah)
     
    Mytologia:
    Etiopialainen kuningas Kefeus ja hänen vaimonsa Kassiopeia lankesivat turhamaisuuden syntiin. Kassiopeia väitti olevansa kauniimpi kuin Nereids, kreikkalaisen mytologian veden jumalatar. Nereids kirjelmöi tästä kauheasta loukkauksesta meren jumalalle Poseidonille, joka lähetti merihirviö Ketoksen kylvämään tuhoa maan rannoille. Oraakkelin mukaan maa voisi vapautua kirouksesta vain, jos Andromeda, kuninkaallisen perheen ainoa lapsi, uhrattaisiin merihirviölle. Andromeda sidottiin armottomasti kiveen meren rannalla, jossa hän odotti hirviön tulevan ja syövän hänet elävältä. Perseus päihitti hirviön, pelasti Andromedan ja nai tämän.
     
    Paras havainnointiaika: Ympäri vuoden
     
    Naapuritähdistöt: Kassiopeia, Lisko, Pegasus, Kalat, Kolmio, Perseus

  • Skorpioni

    Skorpioni on kovin silmiinpistävä tähdistö. Se on lähellä Linnunradan keskustaa ja kuuluu myös eläinrataan. Kirkkaat tähdet, jotka muodostavan sakset, ovat järjestyneet jonomuodostelmaan. Skorpionille tyypillinen pistin on taas kaareva, joka tekee tämän tähdistön löytämisen yötaivaalta helpoksi myös aloittelijoille.
     
    Kuvio ja sijainti:Skorpioni
    Skorpionin kirkkainta tähteä on kutsuttu sijaintinsa takia myös nimellä Qualbu’l-Agrab - "Skorpionin sydämeksi" - arabien toimesta. Kreikkalaisilla oli antaa sille myös mielenkiintoinen nimi: Antares, joka tarkoittaa "Vasta-Marsia". Nimi tulee tähden punaisesta väristä ja siitä, että oikea planeetta Mars ja "Vasta-Mars" eivät tapaa usein toisiaan taivaalla. Kun olet löytänyt "Vasta-Marsin", pystyt tunnistamaan skorpionin saksen ja pistimen, joka sojottaa ylös. Ikävä kyllä tätä tähdistöä ei näe kesällä, ja silloinkin se näkyy epätäydellisesti sijaitessaan eteläisellä taivaanpuoliskolla.
     
    Rektaskensio: 15t 47m – 17t 59m
    Deklinaatio: -46 – -8 astetta
     
    Kirkkain tähti: Antares (magnitudi 1,06)
     
    Mytologia:
    Naidakseen kuninkaan tyttären Meropen, metsästäjä Orion sai tehtäväkseen vapauttaa Chiosin saari villieläimistä. Hän epäonnistui tässä, joten kuningas ei antanut hänen naida tytärtään. Orion suuttui tästä ja halusi tappaa maailman kaikki eläimet. Maan jumalatar Gaia pelästyi suunnitelmaa. Hän lähetti pienen, mutta vaarallisen skorpionin pysäyttämään sukupuuton ja keskeyttämään Orionin suunnitelmat. Metsästyksen jumalatar, Artemis, piti Orionista ja halusi suojella häntä. Hän ratkaisi kiistan yksinkertaisella tavalla. Hän sijoitti kummatkin osapuolet taivaankannen vastakkaisiin osiin. Vielä tänäkin päivänä Orion ja Skorpioni pysyvät kaukana toisistaan, eikä heitä näe koskaan yhtäaikaa yötaivaalla.
     
    Astrologinen merkitys: Tämän tähtimerkin alla syntyneet ihmiset ovat vahvatahtoisia ja uhkuvat itseluottamusta. He ovat hyvin intohimoisia ja saattavat tulla hyvin mustasukkaisiksi. He ovat hyvin rehellisiä ja aitoja, joka voi auttaa ihmisiä kuin myös satuttaa heitä. Skorpionin elementti on vesi.
     
    Paras havainnointiaika: Kesä
     
    Naapuritähdistöt: Vaaka, Susi, Kulmaviivoitin, Etelän Kruunu, Jousimies

  • Pegasus

    Pegasus on ylösalaisin seisova, siivekäs hevonen. Pegasuksen tähdistön tunnistaa helposti sen neljästä päätähdestä, jotka muodostavat neliön. Tämä rönsyilevä tähdistö löytyy pohjoiselta taivaankannelta. Jotkut tietyt pallomaiset tähtijoukot ja kierteisgalaksit tekevät Pegasuksesta oikein kauniin taivaankappaleen kaukoputken avulla tarkkailtavaksi.
     
    Kuvio ja sijainti:Pegasus
    Neljä tähteä muodostavat neliön muotoisen "ruumiin" Pegasukselle. Kolme tähteä lisää muodostavat siivekkään hevosen kaulan ja pään. Tämä tähdistö sijaitsee lähellä päiväntasaajaa. Pegasuksessa kiinnostavaa on pallomaisen tähtijoukon M 15, joka löytyy noin 30000 valovuoden päästä, seuraaminen. Sen voi nähdä tavallisilla kiikareilla, mutta niillä se näyttää vain utuiselta pisteeltä. Lisäksi Pegasus tarjoaa kierteisgalaksin (NGC 7331), joka on kuudenkymmenen miljoonan valovuoden päässä meistä. Näiden kohteiden tarkkailuun tarvitset jo todella hyvän kaukoputken.
     
    Rektaskensio: 22t 57m – 02t 39m
    Deklinaatio: +22 – 53 astetta
     
    Kirkkain tähti: Epsilon Pegasi (Enif)
     
    Mytologia:
    Kreikkalaisessa mytologiassa Pegasus oli taikavoimin varusteltu, siivekäs hevonen ja sankari. Pegasuksen kesyttäminen ei ollut helppoa. Sankari Bellerophon kuitenkin onnistui tässä, pitkälti hyvää onnea, ja siten sai Pegasuksesta itselleen hevosen. Hän oli asettanut itselleen tavoitteen, ja Olympoksen vuoren herrat ja rouvat olivat lähettäneet hänet lopettamaan hevosen aiheuttama tyrmistys. Bellerophonin lasten kuoltua taistelussa hän pyysi Pegasusta viemään hänet Olympos-vuorelle. Vaikka Pegasus suostui, hän putosi takaisin Maahan sen jälkeen, kun Zeus heitti salaman päälle tai Pegasus heitti hänet selästä.
     
    Paras havainnointiaika: Syksy
     
    Naapuritähdistöt: Sisilisko, Joutsen, Delfiini, Pieni Hevonen, Vesimies, Kalat, Andromeda

  • Sisilisko

    Sisilisko on mitäänsanomaton ja pieni tähdistö. Se koostuu vain yhdestä tähdestä, joka ei ole magnitudia neljä kirkkaampi. Sisilisko ei kuulu klassisiin antiikin tähdistöihin, koska sitä ei löydetty vasta kuin paljon myöhemmin.
     
    Kuvio ja sijainti:Sisilisko
    Sisilisko ei herätä huomiota taivaalla. Sen pohjoispuolelta löytyvät Kefeus, Joutsen ja vasemmalta ja eteläpuolelta Pegasuksen tähdistö. Idässä ovat Andromeda ja Kassiopeia.
     
    Rektaskensio: 21t 57m – 22t 57m
    Deklinaatio: +35 – +56 astetta
     
    Kirkkain tähti: Alpha Lacertae
     
    Mytologia:
    Sisilisko ei kuulu perinteisiin vanhan maailman tähdistöihin. Siitä huolimatta, sisiliskosta löytyy kiinnostavia eläinradan tarinoita myyttien muodossa. Tämän tähdistön esitteli ensi kerran danzigilainen tähtitieteilijä, Johannes Hevelius, vuonna 1687. Sen nimi oli alunperin toinen, mutta se ei ollut poliittisesti hyväksyttävä, joten se nimettiin uudelleen Sisiliskoksi.
     
    Paras havainnointiaika: Syksy
     
    Naapuritähdistöt: Andromeda, Kassiopeia, Joutsen, Kefeus, Pegasus

  • Kefeus

    Kefeus on vieressä oleviin Kassiopeiaan ja Lohikäärmeeseen vähemmän räikeä tapaus. Kefeus on yksi Ptolemaioksen alkuperäisistä tähdistöistä, ja yksi vanhimmista. Kefeus näkyy ympäri vuoden, sillä tämä on yksi niin kutsutuista sirkumpolaarisista tähdistöistä.
     
    Kuvio ja sijainti:Kefeus
    Kefeus sijaitsee lähellä pohjoista, eikä sillä ole yhtään magnitudia kaksi kirkkaampaa tähteä, joka tekee siitä erityisen huonosti mieleenpainuvan naapureihinsa verratuna. Kassiopeian ja Lohikäärmeen tähdet ovat paljon Kefeusta kirkkaammat. Kefeuksen eteläinen osa on Linnunradan yksi sivuhaara. Mukava katsella, siinä on monia vaihtelevia tähtiä ja kaksoistähtiä, kuten kuuluisa Delta Cephei.
     
    Rektaskensio: 20t 09m – 01t 03m
    Deklinaatio: 53 – 88 astetta
     
    Kirkkain tähti: Alpha Cephei (Alderamin)
     
    Mytologia:
    Kreikkalaisen mytologian mukaan Kassiopeia, kuningas Kefeuksen vaimo, uskoi olevansa kauniimpi kuin meren jumala Nereuksen tyttäret. Siksi tyttäret vaativat Kassiopeialle rangaistusta. Poseidon, toinen meren jumala, lähetti merihirviön häntä vasten. Hänet pelasti lopussa kuitenkin Perseus, ja tähän päivään asti, heillä kummallakin on paikka taivaalla.
     
    Paras havainnointiaika: Ympäri vuoden
     
    Naapuritähdistöt: Joutsen, Sisilisko, Kassiopeia, Kirahvi, Lohikäärme, Pieni Karhu

Tuotteet 1-10 / 43

Sivu:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5