Kettu, tai "Fox Vulpecula", kuten sitä myös kutsutaan, on hyvin himmeä tähdistö pohjoisella taivaankannella. Tunnistettavissa ketun selkälinjasta, ulottuen hännästä kuonoon.
Kuvio ja sijainti:
Kettu sijaitsee Joutsenen ja Nuolen välissä, joista ensimmäinen oikealla ylhäällä ja toinen alhaalla vasemmalla. Yksikään tähdistä ei ole kokoluokkaa 4 kirkkaampi, mutta se venyy Linnunradan kirkkaan osan halki, mikä tekee siitä kiinnostavan havaintokohteen. Kettu sisältää joukon avoimia tähtijoukkoja, joita voi havainnoida kohtuullisen helposti. Sen erityisiä kohteita ovat planetaarinen tähtisumu M 27 ja avoin tähtijoukko Collinder 399. Ketun kirkkain tähti on punainen jättiläinen Anser.
Rektaskensio: 18t 57m – 21t 30m
Deklinaatio: +19 – +29 astetta
Kirkkain tähti: Anser (Alpha Vulpeculae)
Mytologia:
Ketun tähdistö luokiteltiin ensimmäisen kerran 1690, joten se ei ole osa klassisia, kreikkalaisia mytologisia tähtikuvioita. Sen paikalla oli ennen "Kettu ja Hanhi", mutta hanhi ei enää ole tähdistö. Ikävä kyllä näiden kahden eläimen välillä ei tunneta yhteyttä mytologiassa, mutta ne saattavat jollain tapaa liittyä ylijumala Zeukseen, kuten jotkut toisetkin taivaan tähdistöt, jotka on luotu lohdutukseksi häviöstä taistelussa. Ikävä kyllä emme tiedä ketun ja hanhen yhteistä tarinaa, joka heidät aikoinaan saattoi samaan tähdistöön.
Paras havainnointiaika: Kesä
Naapuritähdistöt: Joutsen, Lyyra, Herkules, Nuoli, Delfiini, Pegasus