Kalat

Kalat on yksi kiinnostavimmista tähdistöistä, jota voidaan havainnoida maasta käsin. Se on todella eriskummallinen tähtikuvio. Yhtenä eläinradan merkkinä, se sijaitsee ekliptikalla, samalla tasolla kuin kiertävät planeetat. Tämä tarkoittaa, että Aurinko, Kuu ja aurinkokuntamme planeetat näyttävän aika ajoin liikkuvan tähdistön halki maasta katsottuna.
 
Kuvio ja sijainti:Kalat
Kalat on hyvin laaja yötaivaan tähdistö pinta-alansa puolesta. Laajasta koostaan huolimatta sitä ei ole helppo havaita, erityisesti asutuilla alueilla. Sen kirkkain tähti, Alrischa, on magnitudiltaan vain 3.5. Tähtiharrastajat käyttävät Pegasuksen tähdistöä, joka tunnetaan Syksyn Kolmiona, apuna lähellä sijaitsevien Kalojen löytämiseksi. Pitkän muotonsa vuoksi Kalat usein tuo moderneille ihmisille mieleen skootterin.
 
Rektaskensio: 22t 51m – 2t 6m
Deklinaatio: -6 – +34°
 
Kirkkain tähti: Alpha Piscium (Alrischa)
 
Mytologia:
Kreikkalainen mytologia kertoo tarinaa, jossa Zeus tappoi isänsä Kronoksen, ja kävi sotaa Maan jumalatarta Gaiaa vastaan. Zeus vangitsi Gaian lapset, Titaanit, jonka vuoksi Gaia loi Typhon-hirviön kostamaan Zeukselle ja Olympus-vuoren jumalille. Hirviöllä oli sata lohikäärmeen päätä ja se oli niin pelottava, että jopa jumalatar Afrodite pelkäsi sitä. Hän heitti itsensä Eufratesiin paetakseen, jossa hänet pelasti kaksi kalaa. Kiitollisuudenosoituksena tästä jumalatar ikuisti heidät yötaivaalle Kaloina. Toiset legendat väittävät, että tähdistö on merihirviön luuranko, joka syntyi Perseuksen pelastaessa prinsessa Andromedaa.
 
Astrologinen merkitys: Kalat on eläinradan merkki, joka tekee kaikista helmikuun 21. päivän ja maaliskuun 20. päivän välillä syntyneistä ovat Kaloja. Kaloja pidetään yleensä sosiaalisina ja rakastettavina, vaikka ehkä hiukan huithapeleina ja epäjärjestelmällisinä. Heillä on usein taiteellisia lahjoja ja ujoa viehätystä. Kalojen elementti on vesi.
 
Paras havainnointiaika: Syksy
 
Naapuritähdistöt: Andromeda, Kolmio, Pegasus, Vesimies, Valaskala, Oinas