Tunnetaan myös pienenä Otavana, Pieni Karhu on yksi tähtitietelijöitä eniten kiinnostavia tähtikuvioita. Pieni Karhu (Ursa Minor latinaksi) on tähdistö pohjoisella taivaalla. Se näkyy Euroopassa ympäri vuoden, ja joskus sitä sanotaan myös pieneksi Otavaksi. Tähdistön päätähti on Polaris, joka on yksi taivaan tärkeimpiä tähtiä astronomeille. Kaikki taivaankappaleet näyttävät kääntyvän päivän aikana tämän tähden ympäri. Polarikselle on annettu myös tärkeä rooli intialaisissa pyhissä kirjoituksissa, Vedassa, jossa se johtaa ryhmää jumalia.
Kuvio ja sijainti:
Pieni Karhu on samanlainen muodoltaan Isoon Karhuun verratessa, jota joskus kutsutaan isoksi Otavaksi. Tämän takia Pientä Karhua sanotaan joskus pieneksi Otavaksi. Toisin kuin iso Otava, Pienen Karhun "kädensija" ei ole suora vaan taittunut. Tähtikuvion päätähti, Polaris, pysyy paikalla öisellä taivaalla. Tähden sijainnin korkeus pohjoisessa vastaa katsojan leveysastetta.
Rektaskensio: 0h 0m – 24h 00m
Deklinaatio: +65 – 90 astetta
Kirkkain tähti: Alpha Ursae Minoris (Polaris tai Napatähti)
Mytologia:
Kallisto oli kaunis nymfi, joka veti Zeusta puoleensa. Hän synnytti myöhemmin jumalalle pojan, Arcasin. Zeuksen vaimo, Hera, muutti Kalliston karhuksi. Vuosia myöhemmin, kun Arcas oli metsässä saaliinpyynnissä, Hera varmisti, että Kallisto kohtaa poikansa. Arcas oli tahtomattaan tappaa äitinsä, ennen kuin Zeus puuttui asiaan. Jumala asetti Kalliston taivaisiin Isoksi Karhuksi ja varmisti myöhemmin, että Arcas liittyi hänen rinnalle Pienenä Karhuna.
Paras havainnointiaika: Ympäri vuoden, paras keväällä
Naapuritähdistöt: Kassiopeia, Lohikäärme, Kirahvi, Iso Karhu, Kefeus