Nuoli

Nuolen tähdistö koostuu vain muutamasta tähdestä. Se myös oikeasti näyttää lentävältä nuolelta. Tämä tekee tähdistöstä iskevän ja muistettavan. Nuolen tähdistö on kolmanneksi pienin taivaan tähtikuvioista. Toisaalta, tämä tähti löytyy Ptolemaioksen alkuperäiseltä tähtikuvioiden luettelosta ja siksi se on yksi vanhimpia tunnettuja tähdistöjä.
 
Kuvio ja sijainti:Nuoli
Nuoli sijaitsee pohjoiseen Vesimiehen tähdistöstä ja näyttää nuolelta, joka on lentämässä lännestä itään. Se koostuu neljästä luokan 3 ja 4 tähdestä. Se sijaitsee Linnunradalla, tarkalleen ottaen Joutsenen ja Kotkan tähdistön välissä. Muita sen naapureita ovat Ketun, Herkuleksen ja Delfiinin tähtikuviot.
 
Rektaskensio: 18h 57m – 20t 20m
Deklinaatio: +16 – +21 astetta
 
Kirkkain tähti: Gamma Sagittae
 
Mytologia:
Prometheuksen väitetään varastaneen tuli taivaasta. Zeus rankaisi häntä tästä, sillä hän sai Prometheuksen kiinni ja heitti tämän Kaukasuksen aavikolle. Hän sitoi Prometheuksen kiveen kielekkeen ylle. Hän joutui odottamaan ilman ruokaa, juomaa ja unta - kuin varas. Joka päivä kotka, nimeltään Ehton, tuli ja söi palan Prometheuksen maksaa. Mutta se kasvoi ja uudistui joka päivä uudelleen, sillä Prometheus oli kuolematon. Herkules, kreikkalainen sankari, tuli ja tappoi kotkan Sagittalla (Nuoli), josta syystä se on nostettu taivaalle kunniapaikalle. Tämä on kuitenkin vain yksi useista mahdollisista myyteistä. Toisessa versiossa nuoli edustaa kosmista valoa.
 
Paras havainnointiaika: Kesä
 
Naapuritähdistöt: Herkules, Kotka, Delfiini