Andromeda on pohjoisen taivaan tähdistö. Aivan kuten Otava, myös se on nähtävissä ympäri vuoden. Andromeda on tähtitieteilijöiden erittäin hyvin tuntema tähdistö, sillä sen lähistöltä löytyy lähin naapurimme M 31, Andromedan kierregalaksi.
Kuvio ja sijainti:
Andromeda liittyy Pegasuksen suorakulmioon Alpheratzin tähden läpi (näkyy kuvassa oikealla alhaalla). Andromedan kolme kirkkainta tähteä ovat Alamak, Mirach ja Sirrah, jotka sijaitsevat lähes täysin suorassa linjassa. Hyvissä sääolosuhteissa voit nähdä heikon hehkuvan utuisen pisteen aivan Andromedasta pohjoiseen. Tämä utuinen piste ei ole mikään muu kuin galaksi M 31, Andromedan kuuluisa tähtisumu.
Rektaskensio: 22t 57m – 2t 33m
Deklinaatio: +21° – +53°
Kirkkain tähti: Alpha Andromedae (myös Alpheratz ja Sirrah)
Mytologia:
Etiopialainen kuningas Kefeus ja hänen vaimonsa Kassiopeia lankesivat turhamaisuuden syntiin. Kassiopeia väitti olevansa kauniimpi kuin Nereids, kreikkalaisen mytologian veden jumalatar. Nereids kirjelmöi tästä kauheasta loukkauksesta meren jumalalle Poseidonille, joka lähetti merihirviö Ketoksen kylvämään tuhoa maan rannoille. Oraakkelin mukaan maa voisi vapautua kirouksesta vain, jos Andromeda, kuninkaallisen perheen ainoa lapsi, uhrattaisiin merihirviölle. Andromeda sidottiin armottomasti kiveen meren rannalla, jossa hän odotti hirviön tulevan ja syövän hänet elävältä. Perseus päihitti hirviön, pelasti Andromedan ja nai tämän.
Paras havainnointiaika: Ympäri vuoden
Naapuritähdistöt: Kassiopeia, Lisko, Pegasus, Kalat, Kolmio, Perseus