Herkules

Herkules on yksi Ptolemaioksen alkuperäisestä 48 klassisesta tähtikuviosta, joista se on periytynyt nykyajan 88 tähdistön kokoelmaan. Se viidenneksi suurin tähdistö taivaalla. Muinaiskreikaksi tähdistö on nimeltään "Engonasin", joka tarkoittaa polvistumista. Kreikkalaisessa mytologiassa polvistuva Herkules symbolisoi katumusta, jota hän koki tapettuaan harhaisena vaimonsa ja lapsensa.
 
Kuvio ja sijainti:Herkules
Herkulesta symbolisoi polvistuva mies. Vaikka Herkules on taivaankannen viidenneksi suurin tähdistö, vain kolme sen tähdistä ovat kirkkaampia kuin magnitudi 3. Kirkkaimman tähden, Beta Herculisin, magnitudi on 2.8. Sen voi löytää Lyyran sekä helposti erottuvan Etelän Kruunun tähtikuvioiden välistä. Herkules kulkee planeettamme rinnalla kahdenkymmenen kilometrin sekuntivauhdilla. Tähtiharrastajille Herkules tarjoaa kaksi pallomaista tähtijoukkoa, jotka pystyy näkemään tavallisilla kiikareilla.
 
Rektaskensio: 15t 48m – 18t 57m
Deklinaatio: +3 – 51 astetta
 
Kirkkain tähti: Beta Herculis (Kornephoros)
 
Mytologia:
Kreikkalaisten legendojen mukaan, sen jälkeen kun Herkules – Alcmenen ja Zeuksen poika, tappoi vaimon ja lapsensa suutuspäissään, hänet valtasi katumus. Kuningas Eurystheus lähetti hänet legendaariselle 12 urotyön matkalle, jolla sovittaa tekonsa. Hän suoritti kaikki koitokset onnistuneesti, rakensi hautajaiskummun Etan vuorelle, joka tuhosi hänen maallisen ruumiinsa. Sen jälkeen Herkuleksen sielu liittyi Zeuksen ja muihin jumalien seuraan taivaissa.
 
Paras havainnointiaika: Kesä
 
Naapuritähdistöt: Kotka, Karhunvartija, Lohikäärme, Lyyra, Käärmeenkantaja, Käärme, Nuoli, Kettu