Leijona

Leijona on huomiota herättävä keväisen taivaan tähdistö. Näyttävyyden lisäksi tällä eläinradan tähdistöllä on oma astrologinen merkitys. Se sijaitsee ekliptikalla.
 
Kuvio ja sijainti:Leijona
Leijonan erottaa muista, sillä se muodostaa taipuvan linjan tähtiä, joka tunnetaan myös sirppinä. Linjan sanotaan edustavan leijonan harjaa. Tähdistössä on sellaisia kirkkaita tähtiä kuin Denebola, Regulus, Algieba (γ) ja kehon δ Leonis, siinä missä tähdet ζ μ ja ε Leonis muodostavat leijonan pään. Leijonan tähdistössä on muutamia huomattavia kaksoistähtiä.
 
Rektaskensio: 12t 00m – 09t 15m
Deklinaatio: +0 – +30°
 
Kirkkain tähti: Alpha Leonis (Regulus)
 
Mytologia:
Kreikkalaisessa mytologiassa tähdistö edusti "Nemealaista Leijonaa", joka runteli kyliä ja eli Nemean kaupungin lähettyvillä. Kiitos taianomaisen turkin, leijona oli voittamaton hyökkäyksiä vastaan – kaikki aseet yksinkertaisesti ponnahtivat lyönnistä pois. Lopulta Herakles, jonka tunnemme paremmin Herkuleksena, tappoi pedon yhtenä isänsä Zeuksen antamista urotöistä. Yritettyään ensin onnistumatta nitistää pedon miekalla, hän kuristi leijonan paljain käsin. Myöhemmin Herakles puki turkin ylleen ja tuli voittamattomaksi. Jumala Zeus kuitenkin kunnioitti leijonaa antamalla hänelle paikan taivaalta.
 
Astrologinen merkitys: Tämän tähtimerkin alla syntyneitä ihmisiä pidetään sosiaalisina, itseluottavaisina ja menestyksellä siunattuina. Heidän anteliaisuus ja egoismi tekee heistä ihanteellisia johtajia. He ovat joka tapauksessa hyväsydämisiä, jonka takia heillä onkin paljon ystäviä. Heidän elementti on tuli.
 
Paras havainnointiaika: Kevät
 
Naapuritähdistöt: Pieni Leijona, Krapu, Sekstantti, Malja, Neitsyt