Orion

Orion, joka tunnetaan myös Metsästäjänä, on yksi näyttävimpiä ja tunnetuimpia yötaivaan tähtikuvioita. Yksi vanhimmista tähdistöistä, joka sijaitsee päiväntasaajalla. Se on jättimäinen kaasupilvi, jossa tähdet muodostuvat. Orionin hahmo on hurja taistelija, joka kantaa miekkaa ja taistelee härkää vastaan rajulla nuijan iskulla.
 
Kuvio ja sijainti:Orion
Orion sijaitsee lähes kohtisuoraan päiväntasaajalla. Tähdistön huomattavin ominaisuus on vyö, jossa on kolme tähteä, joita joskus kutsutaan kolmeksi kuninkaaksi. Nämä tähdet, jotka tunnetaan nimillä Alnitak, Alnilam ja Mintaka, tunnetaan myös joskus Jaakobin portaina tai sauvana. Tämä vyö näkyy parhaiten pohjoisella pallonpuoliskolla tammikuussa. Tähdistö löytyy helpoiten taivaalta etsimällä nämä kolme tähteä. Orionin kainaloa ja vasenta jalkaa merkitsee kaksi yötaivaan kirkkaimpiin lukeutuvaa tähteä. Betelgeuse, kainalo, on kirkas punainen tähti, kun taas Rigel, jalka, on taivaan kuudenneksi kirkkain tähti.
 
Rektaskensio: 4t 45m – 6t 25m
Deklinaatio: +11 – +23°
 
Kirkkain tähti: Beta Orionis (Rigel)
 
Mytologia:
Orionin nimi kumpuaa kreikkalaisesta mytologiasta, jossa metsästäjä oli varhainen jättiläinen, joka halusi naida Meropen, Chiosin kuninkaan Oenopion tyttären. Vaikka tarinasta on useita eri versioita, käytännössä Oenopion kieltäytyi, ja Orion oli vihainen ja halusi tappaa kaikki maailman eläimet kostoksi. Siksi Gaia, maan jumalatar, lähetti skorpionin myrkyttämään Orionin, pelätessään, että hän vie uhkauksen loppuun. Artemis, metsästyksen jumalatar, suojeli Orionia asettamalla hänet taivaankannen toiselle puolelle kauas skorpionista. Tämän takia Skorpionin tähdistö on täysin vastakkaisella puolella taivasta kuin Orion. Näitä kahta tähdistöä ei koskaan näe samalla yötaivaalla.
 
Paras havainnointiaika: Talvi
 
Naapuritähdistöt: Härkä, Eridanus, Kaksoset, Jänis, Yksisarvinen