Pegasus

Pegasus on ylösalaisin seisova, siivekäs hevonen. Pegasuksen tähdistön tunnistaa helposti sen neljästä päätähdestä, jotka muodostavat neliön. Tämä rönsyilevä tähdistö löytyy pohjoiselta taivaankannelta. Jotkut tietyt pallomaiset tähtijoukot ja kierteisgalaksit tekevät Pegasuksesta oikein kauniin taivaankappaleen kaukoputken avulla tarkkailtavaksi.
 
Kuvio ja sijainti:Pegasus
Neljä tähteä muodostavat neliön muotoisen "ruumiin" Pegasukselle. Kolme tähteä lisää muodostavat siivekkään hevosen kaulan ja pään. Tämä tähdistö sijaitsee lähellä päiväntasaajaa. Pegasuksessa kiinnostavaa on pallomaisen tähtijoukon M 15, joka löytyy noin 30000 valovuoden päästä, seuraaminen. Sen voi nähdä tavallisilla kiikareilla, mutta niillä se näyttää vain utuiselta pisteeltä. Lisäksi Pegasus tarjoaa kierteisgalaksin (NGC 7331), joka on kuudenkymmenen miljoonan valovuoden päässä meistä. Näiden kohteiden tarkkailuun tarvitset jo todella hyvän kaukoputken.
 
Rektaskensio: 22t 57m – 02t 39m
Deklinaatio: +22 – 53 astetta
 
Kirkkain tähti: Epsilon Pegasi (Enif)
 
Mytologia:
Kreikkalaisessa mytologiassa Pegasus oli taikavoimin varusteltu, siivekäs hevonen ja sankari. Pegasuksen kesyttäminen ei ollut helppoa. Sankari Bellerophon kuitenkin onnistui tässä, pitkälti hyvää onnea, ja siten sai Pegasuksesta itselleen hevosen. Hän oli asettanut itselleen tavoitteen, ja Olympoksen vuoren herrat ja rouvat olivat lähettäneet hänet lopettamaan hevosen aiheuttama tyrmistys. Bellerophonin lasten kuoltua taistelussa hän pyysi Pegasusta viemään hänet Olympos-vuorelle. Vaikka Pegasus suostui, hän putosi takaisin Maahan sen jälkeen, kun Zeus heitti salaman päälle tai Pegasus heitti hänet selästä.
 
Paras havainnointiaika: Syksy
 
Naapuritähdistöt: Sisilisko, Joutsen, Delfiini, Pieni Hevonen, Vesimies, Kalat, Andromeda