Käärme

Käärme on taivaan ainoa tähdistö, joka koostuu kahdesta epäjatkuvasta osasta. Nämä osat koostuvat kahdesta pitkästä ketjusta tähtiä. Se on myös huomattavan mielenkiintoinen sen vuoksi, että niin myöhään kuin 2010 tähdistöstä löydettiin 170 valovuoden päästä planeettajärjestelmä. Käärme on yksi Ptolemaioksen 48 alkuperäisestä tähtikuviosta.
 
Kuvio ja sijainti:Käärme
Käärme koostuu kahdesta osasta, kolmiomaisesta päästä ja sen itäisestä osasta, joka on sen takapää. Käärmeen pää, Serpens Caput, on lännessä oleva kolmiomainen muoto. Häntä, Serpens Cauda, sijaitsee Linnunradan laitamilla. Käärmeen tältä alueelta löytyy myös kaasupilvi M16.
 
Rektaskensio: 15t 10m – 18t 58m
Deklinaatio: -16 – +25 astetta
 
Kirkkain tähti: Unukalhai (Alpha Serpentis)
 
Mytologia:
Käärmeellä on kaksi sitä edustavaa syntytarinaa: Monipäinen käärme piinasi Leman kaupunkia, jonka käärme teki turvattomaksi kerta toisensa jälkeen. Sankari Herkulesta pyydettiin tappamaan tämä peto. Hän huomasi, että käärme kasvatti uuden pään heti kun hän sai katkaistua yhden pois. Lisäksi, jättimäinen krapu hyökkäili Herkuleksen kimppuun. Hän sai apua veljenpojaltaan, joka poltti Herkuleksen hakkaamat käärmeen pään kappaleet, jotta ne eivät enää uudelleen kasvaisi.
 
Paras havainnointiaika: Kesä
 
Naapuritähdistöt: Pohjan Kruunu, Karhunvartija, Neitsyt, Vaaka, Herkules ja monia muita