Kotka

Kotka on näyttävä tähdistö kesäisellä ja syksyisellä pohjoisella taivaankannella. Se on oman Linnunratamme tasolla. Sen päätähti Altair on kymmenen kertaa valovoimaisempi kuin oma aurinkomme, ja sen kirkkaus tekee siitä erityisen näkyvän kohteen yötaivaalla.
 
Kuvio ja sijainti:Kotka
Kotkan päätähti Altair (α Aquilae) on huomattavan kirkas ja huomiota herättävä tähti. Se muodostaa osan laajennetusta Etelän Kolmiosta. Sen välittömästä läheisyydestä löytyvät kirkkaat tähdet Tarazed (γ Aquilae) sekä Alschain (β Aquilae). Yhdessä nämä kolme tähteä muodostavat Kotkan pään. Loput tähdet edustavat linnun levitettyjä siipiä.
 
Rektaskensio: 18t 40m – 20t 35m
Deklinaatio: -12 – 8 astetta
 
Kirkkain tähti: Altairin näennäinen kirkkaus on 0.8 magnitudia. Yhdessä tähdet Deneb, Joutsenen tähdistössä (Alpha Cygni) ja Vega (Alpha Lyrae), muodostavat niin kutsutun Etelän Kolmion.
 
Mytologia:
Yksi Herkuleksen kahdestatoista urotyöstä oli kerätä Hesperidien kultaisia omenia. Matkalla sankari kohtasi kuitenkin epäonnisen Prometheuksen, joka oli vangittu ketjulla kiveen. Zeus, jumalista suurin, oli langettanut rangaistuksen, koska Prometheus oli toiminut vastoin hänen tahtoaan ja auttanut ihmiskuntaa tuomalla heille tulen ja tiedon. Joka päivä kotka tuli, irrotti ja söi palan Prometheuksen maksasta. Herkules tappoi kotkan nuolella ja vapautti Prometheuksen kiipelistä.
 
Paras havainnointiaika: Kesä
 
Naapuritähdistöt: Vesimies, Delfiini, Nuoli, Herkules, Käärme, Kilpi, Jousimies, Kauris