Perseus

Perseuksen tähdistö on sirkumpolaarinen, joka tarkoittaa, että se on nähtävissä yötaivaalla ympäri vuoden. Se on erityisen helppo havaita syksyllä, jolloin tähdistö löytyy korkealta taivaalta. Kun etsit tätä tähdistöä, voit käyttää Ajomiehen tähdistön päätähteä, Capellaa, apuna. Sen oikealta puolelta löydät Mirphakin, joka on Perseuksen tähdistön päätähti.
 
Kuvio ja sijainti:Perseus
Linnunrata kulkee halki Perseuksen tähdistön. Se on itään Kassiopeian selvästi näkyvästä W-muodostelmasta. Taivaalla näkyvä Mirphak muodostaa osan Perseuksen kehosta. Etelään Mirphakista voit nähdä näyttävän, tuikkivan Algolin tähden, joka oli kreikkalaisessa mytologiassa epäonnen tähti.
 
Rektaskensio: 1t 29m – 4h 51m
Deklinaatio: +31 – 59 astetta
 
Kirkkain tähti: Alpha Persei (Mirphak ja Algenib)
 
Mytologia:
Perseuksen tarina on yksi kreikkalaisen mytologian keskeisimpiä. Legenda kertoo, että Delphin oraakkeli, kertoi Acrisiuksen pojanpojan kuolevan. Estääkseen tätä tapahtumasta, Acrisious laittoi kauniin tyttärensä Danaen korkealle torniin, kauas ulkomaailmasta. Tämä ei onnistunut, sillä mahtava Zeus rakastui Danaeen ja löysi aina tien tyydyttää intohimonsa ja nähdä Danaeta. Jonkin ajan kuluttua Danae synnytti pojan, joka sai nimekseen Perseus. Acrisious vastasi tähän julmasti, heittäen Danaen ja Perseuksen naulatussa laatikossa mereen. Jotenkin he selvisivät ja haaksirikkoituivat Seriphosin saarelle, jossa vuodet kuluivat. Lopussa Perseus nai Andromedan ja heidät kummatkin ikuistettiin taivaalle.
 
Paras havainnointiaika: Syksy
 
Naapuritähdistöt: Kassiopeia, Andromeda, Kolmio, Oinas, Härkä, Ajomies, Kirahvi