Pieni Koira

Pieni Koira on kovin vaatimaton tähdistö, jonka löytämiseksi sinun kannattaa etsiä sen olkatähteä, Betelgeusea, Orionin tähdistössä. Pieni Koira on yksi kreikkalaisen astronomin Ptolemaioksen kuvaamista 48 tähdistöstä. Muinaiskreikaksi tähdistön päätähti Procyon tarkoittaa "ennen koiraa". Procyonia kutsuttiin myös koiratähdeksi.
 
Kuvio ja sijainti:Pieni Koira
Pienen Koiran tähdistö on kaikin tavoin aivan tavallinen ja pieni tähdistö. Etsijä löytää sen Kaksosten tähdistön eteläpuolelta. Lukuun ottamatta aivan Antarktiksen sisäosia, Pieni Koira näkyy vuoden ympäri, maailman ympäri.
 
Rektaskensio: 07h 08m – 06h 11m
Deklinaatio: +0 ° – +13 °
 
Kirkkain tähti: Prokyon (α Canis Minoris)
 
Mytologia:
Kreikkalaisessa mytologiassa Dionysos oli päihtymyksen jumala, joka opetti viljelijä Icariusta puristamaan viinirypäleitä. Icarius tarjosi samaa paimenille, jotka nauttivat siitä paljon. Kiireessään he kuvittelivat, että Icarius oli myrkyttänyt heidät, joten heidän täytyi tappaa hänet. Erigone, Icariuksen tytär, etsi isäänsä pienen koiran kanssa. Paimenia rankaistiin ja "Pieni Koira" sai kunniapaikan taivaankannelta. Toisessa versiossa syntytarinasta "Pieni Koira" on metsästäjä Orionin koirakumppani.
 
Paras havainnointiaika: Talvi
 
Naapuritähdistöt: Yksisarvinen, Kaksoset, Krapu, Vesikäärme