Iso Karhu

Iso Karhu tunnetaan yleisesti Otavan tähdistönä. Otavan tähdistö on yksi näkyvimpiä tähtitaivaan tähdistöjä, jonka voi nähdä ympäri vuoden. Teknisellä kielellä sitä kutsutaan sirkumpolaariseksi tähdistöksi. Iso Karhu (Ursa Major on sen latinankielinen nimi) on tähdistö pohjoisella taivaankannella, joka tunnettiin jo varhaisten egyptiläisten aikaan. Monet kuuluisat runoilijat, kuten Shakespeare, Tennyson ja Homer ovat mainineet Ison Karhun kirjoituksissaan ja runoissaan.
 
Kuvio ja sijainti:Iso Karhu
Iso Karhu koostuu hyvin isosta joukosta tähtiä. Seitsemän kirkasta tähteä muodostavat tähdistön, jossa pystyy näkemään kärryjen muodon. Koko tähdistö kuitenkin näyttää karhulta, ja siitä johtuen suuri yleisö kutsuu sitä isoksi Otavaksi. "Kärryt" itsessään ei ole tähdistö, vaan asterismi: hyvin selvät ominaispiirteet omaava kokoelma tähtiä. Iso Otava koostuu monista kirkkaista galakseista, mukaan lukien Messier 81 (joka on yksi kirkkaimpia galakseja taivaalla) ja Messier 82.
 
Rektaskensio: 14t 08m – 08t 04m
Deklinaatio: +28° – 73°
 
Kirkkain tähti: Epsilon Ursae Majoris (Alioth)
 
Mytologia:
Ison Karhun taustalla piilee aikamoinen tragedia. Kreikkalaisessa mytologiassa Zeus rakastui nuoreen naiseen nimeltä Kallisto. He saivat pojan nimeltä Arcas. Zeuksen vaimo, Hera, täyttyi kateudesta ja muutti kauniin naisen karhuksi. Myöhemmin, Kalliston ollessa vielä karhun asussa, hän tapasi oman poikansa Arcasin. Arcas ei tiennyt hänen olevan äitinsä ja yritti jopa ampua karhua. Pelastaakseen Kalliston, Zeus muutti heidät kummatkin karhuiksi, muodostaen Otavan tähdistön.
 
Paras aika havainnoida: Ympäri vuoden, paras talvella
 
Naapuritähdistöt: Lohikäärme, Ilves, Bereniken Hiukset, Ajokoirat, Karhunvartija