Pohjan Kruunu, joka tunnetaan latinaksi Corona Borealiksena, on tähdistö pohjoisella taivaalla. Sen kirkkaimman tähden, tähti Gemman, voi nähdä selvästi paljaalla silmällä. Muinaiset kreikkalaiset, jotka antoivat tähdistölle nimen, näkivät siinä kruunun. Arabit sen sijaan tulkitsivat tähdistön täysin eri tavalla, ja näkivät siinä kerjäläisen hahmon.
Kuvio ja sijainti:
Tämä suhteellisen pieni tähdistö sijaitsee Herkuleksen ja Karhunvartijan välissä, joista Herkules vasemmalla ja Karhunvartija oikealla. Pohjan Kruunun tähdet ovat kuin puoliympyrässä. Tähdistä vain päätähti on kirkas, muiden ollessa vain nelosluokkaa. Tämän tähdistön näkeminen kunnolla on hankalaa, mutta ehdottomasti vaivan arvoista pimeällä yötaivaalla.
Rektaskensio: 15t 15m – 16t 25m
Deklinaatio: +26 – 40 astetta
Kirkkain tähti: Alpha Coronae Borealis (Gemma tai Alpakka)
Mytologia:
Ariadnen legenda, joka oli Kreetan kuninkaan Minosin tytär, auttoi sankari Theseusta löytämään tien ulos labyrintista, kun hän oli voittanut Minotaurin. Pariskunta oli rakastunut, mutta rakkaus ei kestänyt pitkään ja Theseus lähti takaisin Naksokselle. Jumala Dionysos tunsi sääliä Ariadnea kohtaan ja nai tämän. Häissä hän antoi Ariadnelle arvokkaan otsarivan, jota hän jatkoi taivaalla hänen kuoleman jälkeen. Tänään se loistaa taivaalla Pohjan kruununa.
Paras havainnointiaika: Kevät
Naapuritähdistöt: Herkules, Karhunvartija, Käärme