Lyyra on pieni, mutta erottuva tähdistö, jonka näkee helposti kesällä ja syksyllä. Lyyra on pohjoisella pallonpuoliskolla. Löydät tämän tähdistön varsin helposti, erityisesti kun tiedät, että se on Linnunradan pohjoispuolella. Lyyran tähdistön nimi tulee muinaisesta kielisoittimesta, jota myös kutsuttiin lyyraksi.
Kuvio ja sijainti:
Lyyralla on tasasivuisen suunnikkaan muoto: lyyran kielet. Lyyraa on mukava katsella, sillä on erittäin kirkas päätähti, Vega. Tämä on pohjoisen taivaankannen toiseksi kirkkain tähti, ja viidenneksi kirkkain tähti koko yötaivaalla. Lyyra on pohjoiseen Linnunradasta ja se on suhteellisen helppo havaita. Tästä tähdistöstä löytyy monia erilaisia galaktisia pilviä, eri kirkkauksin.
Rektaskensio: 18t 13m – 19t 28m
Deklinaatio: +25° – +47°
Kirkkain tähti: Alpha Lyrae (Vega)
Mytologia:
Kielisoitin lyyra, jonka Hermeksen, kreikkalaisen jumalan, sanotaan keksineen. Tämä musiikki-instrumentti annettiin Apollolle, hänen velipuolelle. Apolloa kutsuttiin myöhemmin Orpheukseksi, kuuluisaksi instrumentin soittajaksi. Lyyran avulla Orpheus puijasi tuonelan jumalan, Hadeksen, pelastamaan puolisonsa Eurydiken tuonelasta. Käärme puri ja tappoi Eurydiken. Lähtiessään vainajalasta, Orpheus jätti noudattamatta sääntöä, joka kielsi katsomasta taakse. Hän kuoli, ja samana hetkenä lyyra nostettiin taivaisiin hänen kunniakseen. Eurydike pysyi vankina tuonelassa.
Paras havainnointiaika: Kesä
Naapuritähdistöt: Lohikäärme, Herkules, Kettu, Joutsen