Kassiopeia

Kassiopeia on pohjoisen taivaankannen tähdistö, joka näkyy ympäri vuoden; tosin paras aika sen havainnointiin on marraskuussa. Kassiopeia on tuottanut kaksi supernovaa, joista ensimmäinen tunnetaan Kassiopeia A:na. Kassiopeia A räjähti noin 300 vuotta sitten ja olemme voineet todistaa räjähdystä Maasta siitä lähtien. Räjähdyksen levittämä materiaali on levinnyt avaruuteen muutaman prosentin valonnopeudella. Aines on siitä alkaen laajentunut valtavaksi kuoreksi, joka sisältää paljon alkuaineita kuten happea. Näistä elementeistä saattaa vielä syntyä uusia planeettoja, tähtiä tai elämää joskus tulevaisuudessa.
 
Kuvio ja sijainti:Kassiopeia
Tähdistön viisi päätähteä muodostavat W-muotoisen kuvion, jonka pää löytyy napatähden suunnasta, ja jonka voit löytää helposti öiseltä taivaalta.
 
Rektaskensio: 22t 57m – 3t 41m
Deklinaatio: +47 – 78 astetta
 
Kirkkain tähti: Alpha Cassiopeiae (Schedir)
 
Mytologia:
Etiopialainen kuningas Kefeus ja hänen vaimonsa Kassiopeia lankesivat turhamaisuuden syntiin. Kassiopeia väitti olevansa kauniimpi kuin Nereids, kreikkalaisen mytologian veden jumalatar. Nereids kirjelmöi loukkauksesta meren jumalalle Poseidonille, joka lähetti merihirviö Ketoksen kylvämään tuhoa maan rannoille. Oraakkelin mukaan maa voisi vapautua kirouksesta vain, jos Andromeda, kuninkaallisen perheen ainoa lapsi, uhrattaisiin merihirviölle. Andromeda sidottiin armottomasti kiveen meren rannalle, jossa hän odotti hirviön tulevan ja syövän hänet elävältä. Perseus päihitti hirviön, pelasti Andromedan ja nai tämän.
 
Paras havainnointiaika: Ympäri vuoden, erityisesti syksyllä
 
Naapuritähdistöt: Andromeda, Karhunvartija, Leijona, Perseus