Vaaka ei ole taivaan parhaiten määriteltyjä tähdistöjä, vaikka se sisältää kaksoistähtijärjestelmän. Vaaka näkyy pohjoisella pallonpuoliskolla tammikuusta heinäkuuhun saakka. Vaikka se koostuu himmeistä tähdistä, sen kirkkain tähti on Al-Shamali (pohjoinen kynsi). Kokemattomat tähtiharrastajat saattavat kokea hankaluuksia Vaa'an muodon selvittämisessä, sillä vaatii rikasta mielikuvitusta nähdä vaaka tähtikuviossa. Aurinko ilmestyy kuvioon lokakuun lopusta aina marraskuun puolenvälin tienoille. Vaaka on yksi eläinradan kahdestatoista merkistä.
Kuvio ja sijainti:
Vaaka sijaitsee Neitsyen ja Skorpionin välissä, joista ensimmäinen idässä ja toinen lännessä. Zuben Al-Shamali on tähdistön selvästi näkyvin tähti, joka muodostaa tähdistön vaaka-elementin. Tähti on sininen kääpiö ja se sijaitsee kokonaan suoralla ekliptikalla. Vaa'an erottuvin ominaisuus on Alpha Librae, joka on tosiasiassa kaksoistähti. Tämän taivaan ilmiön pääsee todistamaan Maasta suhteellisen yksinkertaisesti, esimerkiksi kiikareiden avulla.
Rektaskensio: 14t 21m – 16t 02m
Deklinaatio: -30 – 0°
Kirkkain tähti: Beta Librae (Zuben el-Schemali)
Mytologia:
Muinaiset sumerialaiset tunsivat tähdistön Vaakana, vaikka nimen alkuperä on jäänyt hämärän peittoon. Jotkut epäilevät, että nimi saattaa liittyä syyspäiväntasaukseen, jolloin Aurinko kulki tähdistön läpi ja päivän ja yön pituus oli täysin 'vatupassissa'. Se saattaa periytyä myös tuon ajan veronkerääjien käyttämistä vaaoista. Niin babylonialaiset kuin kreikkalaiset viittasivat tähdistöön "Skorpionin saksina". Myöhemmin roomalaiset tunnistivat Vaa'an oikeuden jumalattaren Astraean pitäminä vaakoina.
Astrologinen merkitys: Tämän tähtimerkin alla syntyneitä ihmisiä pidetään yleensä avaramielisinä ja älykkäinä. He ovat innostuneita puuhaamaan erilaisia hankkeita, mutta saattavat vaikuttaa vähän epävakailta. Heidän sovittelevuus ja halu auttaa muita tekee heistä pidettyjä ihmisiä. Vaa'an elementti on ilma.
Paras havainnointiaika: Kevät
Naapuritähdistöt: Neitsyt, Käärmeenkantaja, Skorpioni, Susi