Jousimies

Jousimies on eläinradan tähdistöistä eteläisin, sijoittuen aivan galaksin keskustaan. Se sijaitsee Skorpionin ja Kauriin välissä, jossa se on hyvin lähellä Linnunradan tähtirikkaita alueita. Sitä on hankala nähdä pohjoisen pallonpuoliskon maista sen eteläisen sijainnin vuoksi. Osalla sen 22 tähdestä tiedetään olevan planeettoja, joka tekee siitä tähdistön, jolla tiedetään olevan eniten kiertolaisia.
 
Kuvio ja sijainti:Jousimies
Vaikka sen nimi tarkoittaa jousimiestä latinaksi, monet nykyajan tähtiharrastajat näkevät tähdistön kuviossa enemmän teepannua, jossa utuiset Linnunradan tähtirykelmät ovat pannusta purkautuvaa 'höyryä'. Jousimiehen kirkkain tähti, Epsilon Sagittarii, on 250 kertaa valovoimaisempi kuin Aurinko. Jos haluat löytää Jousimiehen taivaalta, Kauriin ja Skorpionin tähdistöt voivat toimia apuna. Kauris on ylhäällä oikealla ja Skorpioni alhaalla vasemmalla Jousimiehestä katsottuna.
 
Rektaskensio: 17t 43m – 20t 28m
Deklinaatio: -45 – -12°
 
Kirkkain tähti: Epsilon Sagittarii (Kaus Australis)
 
Mytologia:
Tähdistön tunnistivat ensimmäistä kertaa muinaiset babylonialaiset ja sen jälkeen sumerialaiset, joista jälkimmäiset kiinnittivät siihen esi-isänsä, jumala Pabilsagin. Kreikkalaiset antoivat sille nimeksi Chiron, joka on sama hahmo kuin Sagittarius, joka oli kentauri. Kentauri on olento, jolla on ihmisen torso ja hevosen keho, joka tunnetaan kyvyistään jousen ja nuolien käsittelyssä. Chiron oli runoilija ja viisas opas sellaisille mytologisille sankareille kuin Herkules, Akhilleus ja Aesculapius. Kavioon sattunut myrkkynuoli aiheutti sellaista kipua, joka saattoi hänet toivomaan kuolemaa. Siitä johtuen Zeus asetti hänet taivaalle.
 
Astrologinen merkitys: Jousimies on eläinradan tähdistö, ja astrologit väittävät, että tämän tähtimerkin alla syntyneet ihmiset ovat iloluontoisia ihmisiä, jotka nauttivat uusista kokemuksista ja omaavat hyvän huumorintajun. He ovat idealisteja ja omaavat vahvan oikeudenmukaisuuden tajun. Jousimiehen elementti on tuli.
 
Paras havainnointiaika: Kesä
 
Naapuritähdistöt: Kotka, Skorpioni, Etelän Kruunu, Kaukoputki, Kauris