Ajomies

Ajomies on yksi Ptolemaioksen kuvaamista alkuperäisistä 48 tähdistöstä. Tähdistö liikkuu taivaalla kovaa vauhtia ja noin kolmentoista tuhannen vuoden kuluttua se siirtyy päiväntasaajalle. Sen liikkeen ja sijainnin vuoksi Ajomies on helposti tunnistettava tähdistö. Babylonialaiset keksivät tähdistön nykyisen nimen. Latinaksi Ajomiehen nimi Auriga tarkoittaa sotavaunujen ajajaa tai ruorimiestä.
 
Kuvio ja sijainti:Ajomies
Ajomiehen naapuritähdistö, Härkä, lainasi sille yhden tähden, josta muodostuu melkein säännöllinen viisikulmio. Sen päätähti, Capella, on kolmanneksi kirkkain tähti pohjoisella taivaalla. Eteläisin tähti, Alnath, joka täydensi viisikulmion, tunnettiin aiemmin nimellä γ Aurigae, Aurigan tähdistössä. Määritettyään tähdistön rajat selkeästi Kansainvälinen Astronominen Unioni (IAU) päätti, että tähti lukeutuu nykyisin Härän tähdistöön. Tähdistön läpi kulkee Linnunradan tähdikäs panta. Sen takia sieltä löytyy useita kiinnostavia kohteita, kuten tähtiklustereita ja kirkkaita tähtisumuja havainnoitavaksi.
 
Rektaskensio: 4t 35m – 7t 30m
Deklinaatio: +28 – +56 astetta
 
Kirkkain tähti: Capella (Alpha Aurigae)
 
Mytologia:
Kreikkalaisessa mytologiassa, seppä Hephaestuksen poika Erichthonius, liitetään Härän tähdistöön. Erichthonius oli quadrigan luoja, neljän hevosen vetämät sotakärryt. Kun hän voitti Amphictycon taistelussa, hänestä tuli Ateenan kuningas. Tästä hän sai kiittää paljon älykkyyttään. Viimeiseksi Zeus palkitsi hänet kuoleman jälkeen taivaspaikalla.
 
Paras havainnointiaika: Syksy
 
Naapuritähdistöt: Kirahvi, Perseus, Härkä, Kaksoset, Ilves