Vesimies on laaja alainen, mutta kovin himmeä tähdistö. Joka tapauksessa, se on yksi vanhimpia tunnetuimpia eläinradan tähdistöjä. Varhaisemmissa kulttuureissa vesimies tarkoitti sateisen kauden alkua, joka antaa ymmärrystä tähdistön nimen alkuperästä ja historiallisesta merkityksestä. Vesimies näkyy parhaiten elokuusta marraskuuhun.
Kuvio ja sijainti:
Vesimies sijaitsee Pegasuksesta etelään ja sen seurana on useita teemaltaan veteen liittyviä tähdistöjä, kuten Kalat, Valaskala, Etelän Kala ja Delfiini. Se koostuu hyvin himmeistä tähdistä ja sen tunnistaminen on siksi vaikeaa. Beta Aquarii on sen kirkkain tähti. Sadalsuud, joka on tähden nimi, on arabialaista alkuperää ja tarkoittaa "onnen onnea". Alpha Aquariin valovoima on 6.000 kertainen verrattuna omaan aurinkoomme, tehden siitä todellisen jättiläisen.
Rektaskensio: 20t 38m – 23t 56m
Deklinaatio: -25° – +3°
Kirkkain tähti: Beta Aquarii (Sadalsuud)
Mytologia:
Legendan mukaan Vesimies edustaa Decalionia, ihmiskunnan esi-isää, joka selvisi suuresta tulvasta. Eräänlaisena hellenistisen ajan Nooana hän selvisi äkäisen Zeuksen langettamat tulvat ja pelasti kansat. Muiden perinteiden mukaan Vesimies näyttäytyi Kecrops ensimmäisenä, Ateenan perustajana tai Ganymedena, Zeuksen juomanlaskijana. Myöhemmistä "Vesimiehen ajoista" on puhuttu paljon. Peruste tälle on, että keväinen päiväntasaus jättää Kalat ja siirtyy Vesimieheen hitaan, viime vuosisadan puolesta välistä alkaneen tapahtumaketjun myötä.
Astrologinen merkitys: Vesimiehet ovat yleensä seuraa rakastavia ja epäsovinnaisia. He ovat ulospäinsuuntautuneita ja vanhat perinteet eivät tee heihin vaikutusta. Usein idealisteja, joille vapaus on tärkeää.
Paras havainnointiaika: Syksy
Naapuritähdistöt: Pegasus, Pieni Hevonen, Delfiini, Kotka, Kauris, Etelän Kala, Kuvanveistäjä, Valaskala, Kalat