Delfiini

Delphinus (Delfiini) on pieni tähdistö taivaalla, jonka tunnistaa selvärajaisesta timantin muotoisesta kuviosta pohjoisella taivaankannella. Sen pystyy näkemään itään Altairista, joka on erittäin kirkas tähti Kotkan tähdistössä. Ystävällinen delfiini loikkaa Altairin yli taivaisiin.
 
Kuvio ja sijainti:Delfiini
Tämä tähdistö sijaitsee Linnunradalla ja on erityisen selkeästi tunnistettavissa selkeän ja tiivin muotonsa ansiosta. Timantin muotoinen tähtirykelmä muodostaa delfiinin ruumiin, ja etelän viides tähti täydentää pyrstön. Kuten Orionin tähdistö, Delfiini sijaitsee päiväntasaajan seudulla ja sitä voi katsoa mistä päin maailmaa tahansa, lukuunottamatta Antarktista.
 
Rektaskensio: 20t 14m – 21t 08m
Deklinaatio: +2 – 21 astetta
 
Kirkkain tähti: Beta Delphini (Rotanev)
 
Mytologia:
Delfiinin mytologia kertoo tarinaa Lesboksen Arionista - kuuluisasta kreikkalaisesta runoilijasta ja muusikosta, joka keräsi mahtavan kokoelman aarteita. Merimatkalla Arionin purjehdustoverit pettivät tämän hänen omaisuutensa tähden, toteuttaen kuitenkin hänen viimeisen toiveen: soittaa viimeinen laulu lyyralla. Soittaessaan kaunista sävelmää, Arion heitettiin mereen, jossa delfiinit pelastivat hänet ja veivät taivaisiin selässään. Arionilla, hänen lyyralla ja delfiineillä on nyt pysyvä paikka tähtitaivaalla. Vaihtoehtoinen legenda kertoo tarinaa meren jumala Poseidonista ja hänen tuoreesta vaimosta Amphitritesta, joka pakeni Atlas-vuorille säästämään neitsyyttään. Poseidon lähetti delfiinin tiedustelemaan ja houkuttelemaan Amphitritea palaamaan. Kun hän sai onnistuneesti tuotua hänet takaisin, jumala antoi delfiinille palkaksi taivaspaikan ja näin syntyi Delfiinin tähdistö.
 
Paras havainnointiaika: Kesä
 
Naapuritähdistöt: Kettu, Nuoli, Kotka, Vesimies, Pegasus, Pieni Hevonen