Joutsen

Joutsen on yksi kauniimmista tähdistöistä yötaivaalla, joka tunnetaan myös nimellä Cygnus. Hyvin tyylikäs, jonka lyövät siivet liukuvat Linnunradalla. Muotonsa vuoksi sitä kutsuttiin usein Pohjoisen ristiksi. Tämä on yksi Ptolemaioksen mainitsemista varhaisista 48 tähdistöstä. Avaruuskaukoputki Kepler on vasta löytänyt toisen "Joutsenen" noin kahden tuhannen valovuoden päästä toisesta aurinkokunnasta, jossa on kuusi planeettaa.
 
Kuvio ja sijainti:Joutsen
Kaksi riviä kauniita tähtiä antavat mahtavan vaikutuksen tästä tähdistöstä. Kirkkain tähti, Deneb, edustaa pyrstöä ja loput edustavat joutsenta ja sen pitkää, kurkottavaa kaulaa. Joutsenen ohi kulkee Linnunradan kirkas panta ja monia huomattavan kiinnostavia kohteita.
 
Rektaskensio: 19t 07m – 22t 03m
Deklinaatio: +27 – 61 astetta
 
Kirkkain tähti: Deneb (Alpha Cygni)
 
Mytologia:
Kreikkalaisen jumalan Zeuksen väitetään vietelleen Ledan sen jälkeen, kun hän oli muuttunut joutseneksi. Jumalat usein muuttuivat eläimiksi, eikä heitä heti tunnistanut jumaliksi, mitä he olivat. Leda oli spartalaisen kuninkaan Tyndaruksen vaimo, jonka kanssa hän nukkui yön oli. Myöhemmin Leda muni kaksi munaa, joista yksi oli jumalallista alkuperää, toisen munan ollessa ihminen ja siten kuolevainen. Jumalallista alkuperää olevasta munasta kuoriutuivat Helena ja Pollux. Helenasta tiedämme, että häntä pidettiin aikansa kauneimpana naisena. Tämä kauneus on ollut niin vaikuttavaa, että jokainen mies, joka näki Helenan, halusi omistaa hänet. Vain kaksitoista vuotiaana, hänet kaappasi Theseus ja Pirithous. Toisesta munasta kuoriutui Clytemnestra ja Polluxin kaksoisveli, Castor. Kunnioitamme tätä kaksinkertaista lisääntymistä asettamalla Joutsenen ikuisesti taivaalle.
 
Paras havainnointiaika: Kesä
 
Naapuritähdistöt: Kefeus, Lohikäärme, Lyyra, Sisilisko, Kettu, Pegasus