Kefeus

Kefeus on vieressä oleviin Kassiopeiaan ja Lohikäärmeeseen vähemmän räikeä tapaus. Kefeus on yksi Ptolemaioksen alkuperäisistä tähdistöistä, ja yksi vanhimmista. Kefeus näkyy ympäri vuoden, sillä tämä on yksi niin kutsutuista sirkumpolaarisista tähdistöistä.
 
Kuvio ja sijainti:Kefeus
Kefeus sijaitsee lähellä pohjoista, eikä sillä ole yhtään magnitudia kaksi kirkkaampaa tähteä, joka tekee siitä erityisen huonosti mieleenpainuvan naapureihinsa verratuna. Kassiopeian ja Lohikäärmeen tähdet ovat paljon Kefeusta kirkkaammat. Kefeuksen eteläinen osa on Linnunradan yksi sivuhaara. Mukava katsella, siinä on monia vaihtelevia tähtiä ja kaksoistähtiä, kuten kuuluisa Delta Cephei.
 
Rektaskensio: 20t 09m – 01t 03m
Deklinaatio: 53 – 88 astetta
 
Kirkkain tähti: Alpha Cephei (Alderamin)
 
Mytologia:
Kreikkalaisen mytologian mukaan Kassiopeia, kuningas Kefeuksen vaimo, uskoi olevansa kauniimpi kuin meren jumala Nereuksen tyttäret. Siksi tyttäret vaativat Kassiopeialle rangaistusta. Poseidon, toinen meren jumala, lähetti merihirviön häntä vasten. Hänet pelasti lopussa kuitenkin Perseus, ja tähän päivään asti, heillä kummallakin on paikka taivaalla.
 
Paras havainnointiaika: Ympäri vuoden
 
Naapuritähdistöt: Joutsen, Sisilisko, Kassiopeia, Kirahvi, Lohikäärme, Pieni Karhu