Skorpioni

Skorpioni on kovin silmiinpistävä tähdistö. Se on lähellä Linnunradan keskustaa ja kuuluu myös eläinrataan. Kirkkaat tähdet, jotka muodostavan sakset, ovat järjestyneet jonomuodostelmaan. Skorpionille tyypillinen pistin on taas kaareva, joka tekee tämän tähdistön löytämisen yötaivaalta helpoksi myös aloittelijoille.
 
Kuvio ja sijainti:Skorpioni
Skorpionin kirkkainta tähteä on kutsuttu sijaintinsa takia myös nimellä Qualbu’l-Agrab - "Skorpionin sydämeksi" - arabien toimesta. Kreikkalaisilla oli antaa sille myös mielenkiintoinen nimi: Antares, joka tarkoittaa "Vasta-Marsia". Nimi tulee tähden punaisesta väristä ja siitä, että oikea planeetta Mars ja "Vasta-Mars" eivät tapaa usein toisiaan taivaalla. Kun olet löytänyt "Vasta-Marsin", pystyt tunnistamaan skorpionin saksen ja pistimen, joka sojottaa ylös. Ikävä kyllä tätä tähdistöä ei näe kesällä, ja silloinkin se näkyy epätäydellisesti sijaitessaan eteläisellä taivaanpuoliskolla.
 
Rektaskensio: 15t 47m – 17t 59m
Deklinaatio: -46 – -8 astetta
 
Kirkkain tähti: Antares (magnitudi 1,06)
 
Mytologia:
Naidakseen kuninkaan tyttären Meropen, metsästäjä Orion sai tehtäväkseen vapauttaa Chiosin saari villieläimistä. Hän epäonnistui tässä, joten kuningas ei antanut hänen naida tytärtään. Orion suuttui tästä ja halusi tappaa maailman kaikki eläimet. Maan jumalatar Gaia pelästyi suunnitelmaa. Hän lähetti pienen, mutta vaarallisen skorpionin pysäyttämään sukupuuton ja keskeyttämään Orionin suunnitelmat. Metsästyksen jumalatar, Artemis, piti Orionista ja halusi suojella häntä. Hän ratkaisi kiistan yksinkertaisella tavalla. Hän sijoitti kummatkin osapuolet taivaankannen vastakkaisiin osiin. Vielä tänäkin päivänä Orion ja Skorpioni pysyvät kaukana toisistaan, eikä heitä näe koskaan yhtäaikaa yötaivaalla.
 
Astrologinen merkitys: Tämän tähtimerkin alla syntyneet ihmiset ovat vahvatahtoisia ja uhkuvat itseluottamusta. He ovat hyvin intohimoisia ja saattavat tulla hyvin mustasukkaisiksi. He ovat hyvin rehellisiä ja aitoja, joka voi auttaa ihmisiä kuin myös satuttaa heitä. Skorpionin elementti on vesi.
 
Paras havainnointiaika: Kesä
 
Naapuritähdistöt: Vaaka, Susi, Kulmaviivoitin, Etelän Kruunu, Jousimies