Kaksoset

Gemini, joka tunnetaan meillä päin paremmin Kaksosina, on hyvin kuuluisa ja tähtitieteellisesti merkittävä tähtikuvio. Linnunrata halkoo sen koillista osaa, se on helposti havaittavissa talvella, jolloin isoja tähtijoukkoja ilmestyy taivaalle. Koska Gemini sijaitsee ekliptikalla, niin Aurinko, Kuu ja planeetat liikkuvat tähdistön poikki.
 
Kuvio ja sijainti:Kaksoset
Kaksoset näyttävät siltä kuin kaksi ihmistä seisoisi rinnakkain. Päät symbolisoivat roomalaisia kaksoisveljeksiä Castoria ja Polluxia. Pollux oli heistä kahdesta se kirkkaampi tähti ja sijaitsee vain 34 valovuoden päässä Maasta. Se loistaa oranssia valoa ja kuuluu osaksi Talvikolmiota. Castor on monitähtijärjestelmä, joka koostuu kolmesta päätähdestä sekä kolmesta toissijaisesta tähdestä.
 
Rektaskensio: 06t 00m – 08t 08m
Deklinaatio: +10 – +35°
 
Kirkkain tähti: Beta Geminorum (Pollux)
 
Mytologia:
Erottamattomien kaksosten nimet, alkuperin kreikkalaisesta mytologiasta, ovat Castor ja Polydeukes, josta tuli myöhemmin Rooman ajalla Castor ja Pollux. Castor oli spartalaisen kuninkaan Tyndareuksen poika, ja Pollux Zeuksen. Yksi heistä oli kuolevainen, toinen oli kuolematon puolijumala. Yhdessä kaksoset kokivat sankarilliset Argonauttien seikkailut, jota yleisesti pidetään kreikkalaisen kirjallisuuden kolmantena suurena seikkailuna, heti Odysseian ja Iliadin jälkeen. Castor kuitenkin kuoli ystävänsä kanssa käydyn riidan päätteeksi, jolloin Pollux pyysi isältänsä Zeukselta jakamaan kuoleman veljensä kanssa. Tästä lähtien he viettivät päivänsä Hadeksessa, tuonelassa, joka oli kerran Olympoksen ja jumalien vuori. Veljellisen rakkauden nimissä heidät sijoitettiin taivaalle.
 
Astrologinen merkitys: Kaksosia pidetään yleisesti ottaen ystävällisinä ja joustavina ihmisinä. Ulospäinsuuntautuneina ja supliikkeina, mutta joskus he vaikuttavat pinnallisilta ja ailahtelevilta. Se on kuitenkin liian hätäinen tulkinta, sillä mikään ongelma ei ole liian iso kaksosille. Heidän elementti on ilma.
 
Paras havainnointiaika: Talvi
 
Naapuritähdistöt: Ajomies, Härkä, Orion, Pieni Koira, Krapu, Ilves