Härkä

Härän tähdistö löytyy Auringon kiertoradan pohjois- ja eteläpuolelta. Se on yksi eläinradan kahdestatoista tähdistöstä. Tämä tähdistö näkyy talvella, erityisesti joulukuun ja tammikuun aikaan ja se on merkittävän helppo kohde havaita korostuneiden muotojensa ja kauniiden tähtiensä tähden.
 
Kuvio ja sijainti:Härkä
Härkä näyttäytyy taivalla härän muodossa ja se löytyy koilliseen Orionin tähtisumusta. Sen merkittävimpiä ominaisuuksia on sen v-muotoiset tähtimuodostelmat, jotka tunnetaan myös Hyadeina, joista muodostuu härän pää. Härän silmän erottaa Aldebaranin tähden punaisesta hehkusta. Tähdistön toiseksi kirkkain tähti, Elnath, edustaa härän sarven päätä, joka löytyy itään Hyadeista. Lisäksi suhteellisen nuori tähtiryhmä, joka tunnetaan Pleiadesien nimellä, löytyy läheltä Elnathia.
 
Rektaskensio: 18t 40m – 20t 35m
Deklinaatio: -2 – +31°
 
Kirkkain tähti: Aldebaran
 
Mytologia:
Kreikkalaisessa mytologiassa jumalien kuningas Zeus oli hullaantunut kauniista Europasta. Zeus halusi vietellä kauniin Europan, joten hän naamioitui isoksi, valkoiseksi häräksi. Kun Europa oli poimimassa kukkia, hän tuli näyttävää härkää vastaan, istui sen selkään ja alkoi hyväillä sitä. Hän kiinni kaiken huomion tähän, eikä huomannut härän alkaneen liikkua. He uivat pois ja saapuivat viimein Kreetan saarelle, jossa Zeus paljasti itsensä ja teki Europasta Kreetan kuningattaren. Muistaakseen tapahtumaa, Zeus loi Härän tähdistön.
 
Astrologinen merkitys: Härkiä hallitsee elementti maa, joka tekee heistä käytännöllisiä ihmisiä. Härät, kuten jumalien jumala Zeus, ovat vahvasti intohimoisia ja romanttisia hahmoja. Härkien onni tulee omaa tahtia, kärsivällisesti rakentaen kohti menestynyttä elämää heille itselleen ja perheilleen.
 
Paras havainnointiaika: Talvi
 
Naapuritähdistöt: Ajomies, Perseus, Oinas, Valaskala, Eridanus, Orion, Kaksoset