Karhunvartija

Karhunvartija on tyypillinen keväinen tähdistö, joka on kaukana Linnunradasta, mutta hyvin muistettava. Jotkut näkevät Karhunvartijan paperisena lohikäärmeenä kun taas toiset näkevät jäätelötötterön. Boötes tarkoittaa latinaksi härän ohjastajaa. Otavan seitsemän tähteä (joka on suoraan ylös ja oikealle Ajomiehestä) pidetään tässä käännöksessä härkänä.
 
Kuvio ja sijainti:Karhunvartija
Kiitos läheisyyden Otavaan, tämä tähdistö on erittäin nopea ja helppo löytää taivaalta. Ajomies on sirkumpolaarinen ja sen tähden sen voi nähdä ympäri vuoden pohjoisella taivaalla. Koska Ajomies koostuu monista tuplatähdistä, sen voi nähdä hyvin jopa kiikareilla hyvänä yönä. Lähimmät tähdistöt ovat Herkules ja Neitsyt.
 
Rektaskensio: 13t 35m – 15t 50m
Deklinaatio: +7 – +55 astetta
 
Kirkkain tähti: Arcturus (Alpha Böotis)
 
Mytologia:
Legenda kertoo, että Kallisto, joka oli jumalatar Artemiksen lähipiirissä, tuli raskaaksi ja Artemiksen hylkäämäksi. Zeuksen vaimo, Hera, muutti Kalliston karhuksi ja hänen pojastaan Arcasta tuli innokas metsämies. Yhtenä päivä metsällä ollessaan hän tapasi tämän karhun ja halusi tappaa oman äitinsä, koska tietenkään hän ei tunnistanut tätä. Onneksi Zeus puuttui peliin ja esti onnettomuutta tapahtumasta. Zeus lähetti kummatkin taivaalle, äidin Isona Karhuna ja pojan Karhunvartijana.
 
Paras havainnointiaika: Kevät
 
Naapuritähdistöt: Lohikäärme, Iso Karhu, Bereniken Hiukset, Neitsyt, Vaaka, Käärme, Pohjan Kruunu, Herkules