Kolmio

Pohjoiselta taivaalta voit löytää Kolmion. Se on suhteellisen huomaamaton tähdistö, jossa on vain kolme tähteä, ja joista vain yksi saavuttaa kokoluokan 3. Eteläiseltä pallonpuoliskolta löytyy vastaava vastine Kolmiolle, jota kutsutaan Etelän Kolmioksi, tai "Triangulum Australiakseksi". Pohjoisen Kolmio on yksi Ptolemaioksen varhaisista, menneen maailman tähtikuvioista.
 
Kuvio ja sijainti:Kolmio
Noin 10 astetta pohjoiseen Oinaan tähdistön päästä löydät Pohjoisen Kolmion. Tämä tähdistön silmiinpistävin kohde on kierteisgalaksi M33. Tähtijoukkoa NGC 752 on kaunis katsoa. Tähdistö tarjoaa hiukan venyneen tasakylkisen kolmion, jota edustaa sen kolme kirkkainta tähteä. Sen naapuritähdistöjä ovat Andromeda, Kalat, Oinas ja Perseus.
 
Rektaskensio: 01t 31m – 02t 50m
Deklinaatio: +25 – +37 astetta
 
Kirkkain tähti: Beta Trianguli (HIP 10064)
 
Mytologia:
Kreikkalaiset kutsuivat Kolmiota myös Trigonoksi, Deltaksi tai Deltotoniksi. Toiset sanovat näkevänsä siinä Niilen jokisuiston (deltan). Kolmio merkitsee myös Sisiliaa, Välimeren saarta, joka on pyhitetty Demeterille. Sanotaan, että Persephone kaapattiin saarelta ja vietiin Hadeksen tuonelaan. Hades, tuonelan jumalan, rakastui Koreen. Hän pyysi veljeään Zeusta, kummisetää, naimaan hänet. Zeus ei suostunut tai kieltäytynyt pyynnöstä, koska hän tiesi, että Kore ei halua muuttaa pimeään vanajalaan. Joten Hades kaappasi Koren ja toi tämän tuonelaan vastoin hänen tahtoaan, jossa häntä jatkossa kutsuttiin Persephoneksi.
 
Paras havainnointiaika: Syksy
 
Naapuritähdistöt: Andromeda, Kalat, Perseus, Oinas