Lohikäärme

Lohikäärme on tähdistö pohjoisella taivaankannella, jonka voi nähdä ympäri vuoden. Lohikäärmeen voi nähdä vain pohjoisella pallonpuoliskolla, joten etelän asukkaat eivät pääse näkemään tätä pitkää tähdistöä. Sen tähdet eivät ole erityisen kirkkaita, sillä sen tähdistä vain kolme on magnitudia kolme tai suurempia. Se on yksi antiikin kreikkalaisen Ptolemaioksen 48 alkuperäisestä tähdistöstä, jotka ovat toimineet perustana nykyaikaisille 88 tähtikuviolle.
 
Kuvio ja sijainti:Lohikäärme
Lohikäärmeen muoto on pitkäksi venynyt, jonka takia se on näyttävä näky iltataivaalla. Se on erityisen helppo havaita, sillä se löytää tiensä Pienen ja Ison Karhun ympäri. Helpoin tapa löytää Lohikäärme on etsiä sen pää. Sen pää koostuu neljästä tähdestä Herkuleksen tähtikuviosta pohjoiseen. Lohikäärmeen tähdistö päättyy Thubaniin, joka oli napatähti vielä neljä tuhatta vuotta sitten.
 
Rektaskensio: 9t 20 – 20t 54m
Deklinaatio: +47 – 86 astetta
 
Kirkkain tähti: Gamma Draconis (Thuban)
 
Mytologia:
Kreikkalaisessa mytologiassa Lohikäärmeen tähdistö vartioi kultaista omenapuuta, joka tunnettiin myös nuoruuden lähteenä. Herkules päihitti lohikäärmeen yhdessä kahdessatoista uroteostaan ja varasti puusta omenan. Roomalaisessa mytologiassa Lohikäärmeen tähdistö edustaa Minerva-jumalattaren tappamaa lohikäärmettä, jonka hän päätti lopuksi viskata taivaalle.
 
Paras havainnointiaika: Ympäri vuoden, keväällä paras
 
Naapuritähdistöt: Pieni Karhu, Iso Karhu, Kefeus, Kirahvi, Joutsen, Lyyra ja Karhunvartija