Ohjeita tähtesi löytämiseen, niin apuvälineiden kanssa kuin ilman

Oletko ostanut meiltä tähden ja utelias löytämään tähtesi öiseltä taivaalta?

Aloittelijoille: Planetaario-ohjelman käyttäminen

Find a Star
Helpoin tapa käyttää planetaario-ohjelmaa, kuten Stellariumia, on antaa sille tähtesi HIP-numero (esimerkiksi "HIP 677").

Oikealla näet mallikuvan Stellariumista. Kuva näyttää, mitä näet pohjoisessa horisontissa helmikuun 14. päivänä (ystävänpäivänä) keskiyöllä. Voit nähdä kaksi hyvin kiinnostavaa tähdistöä: kauniin Joutsenen tähdistön, ja ehkä koko pohjoisen taivaan kuuluisimman tähden – Vegan, Lyyran tähdistössä. Planetaario-ohjelmat, kuten Stellarium, ovat hyvä ja helppo työkalu tähtesi löytämiseen. Se näyttää missä suunnassa tähtesi on milloinkin.

Edistyneille käyttäjille: Kaikki käsillä – pyöritettävä tähtikartta

Rotating Star Map

Haluatko enemmän joustavuutta ja pystyä löytämään tähtesi myös luonnon helmassa, esimerkiksi vaellusreissulla?

Silloin paras vaihtoehto on pyöritettävä tähtikartta. Kaikki mitä sinun tarvitsee tehdä, on asettaa oikea päivämäärä ja kellonaika kahden pyörivän kiekon avulla, jonka kartta kertoo sinulle missä suunnassa, ja millä korkeudella tähtesi kulloinkin on. Lyhyen harjoittelun jälkeen käyttö alkaa käydä yhä luontevammaksi. Pyöritettävän tähtikartan mukana tulevat ohjeet kertovat sinulle tarkasti, mitä tehdä tähdistösi löytämiseen hetkessä.

Kuvassa näkyy tyypillinen pyöritettävä tähtikartta. Huomaathan, että jokainen pyöritettävä tähtikartta on suunniteltu toimimaan tietyllä maantieteellisellä alueella. Eurooppalaisena sinun ei tarvitse kuitenkaan huolehtia, sillä erot yötaivaiden välillä esimerkiksi Lontoossa ja Helsingissä ovat marginaalisia.

Ammattilaisille: Suunnista taivaalla ilman apuvälineitä

Haastava, mutta myös kaikista joustavin tapa paikantaa tähti ilman erillisiä apuvälineitä. Tämä tapa vaatii jonkin verran harjoittelua, mutta se kasvattaa taivaan tuntemusta ja ymmärrystä huomattavasti syvällisemmällä tasolla.

Find Polaris star

Ensimmäinen askel on löytää Pohjantähti eli napatähti. Napatähti on yksi pohjoisen pallonpuoliskon kirkkaimpia tähtiä, joka sijaitsee tarkalleen pohjoisessa suunnassa noin 50 asteen korkeudella. Tunnetko Otavan? Mikäli Otava on tuttu, voit käyttää sitä apuna napatähden löytämiseen. Kuvio oikealla näyttää, mitä etsiä.

Ensin sinun tarvitsee löytää Otavan tähtikuvio. Jos katsot tarkkaan: huomaat, että sen seitsemän kirkkainta tähteä vaihtelevat kirkkaudeltaan. Jos laajennat aluetta "vaunun taka-akselista" viisi kertaa kauemmas, törmäät himmeään Pohjantähteen, joka on osa Pienen Karhun tähtikuviota. Tämä antaa sinulle vankan kiintopisteen. Se on tähtitieteellinen pohjoisnapa ja sijaitsee aina tarkalleen pohjoisessa.

Tutustu seuraavaksi toimittamiimme tietoihin tähdistöstäsi. Onko se kevät-, kesä-, syksy- vai talvitähdistö? Valitsemasi tähti voi sijaita myös niin kutsutussa sirkumpolaarisessa tähdistössä.

Kesätähdistön määrittää seikka, että sen näkee parhaiten kesällä. Tämä tarkoittaa, että kesätähdistösi näkyy idässä illan tullen. Yöllä tähdistö liikkuu kohti etelää, jonka jälkeen länteen, ennen kuin se laskeutuu takaisin horisonttiin. Sama pätee keväisiin tähdistöihin keväällä, syksyisiin tähdistöihin syksyllä ja talvisiin tähdistöihin talvella.

Esimerkiksi syystähdistön etsiminen syksyllä on kohtuullisen helppoa. Illalla tähdistön voi löytää läheltä horisonttia idästä, kun taas keskiyöllä se löytyy korkealta horisontin yltä etelästä, ennen kuin se vihdoin painuu horisonttiin lännessä.

Entä syystähdistön katseleminen talvella? Silloin sen voi nähdä vain muutamia tunteja. Talvisena keskiyönä, talvitähdistöjen ollessa korkealla, etelässä ovat keväiset tähdistöt juuri aloittamassa nousuaan idästä, kun syystähdistöt aloittavat laskun länteen. Samat lainalaisuudet pätevät myös mille tahansa muulle vuodenajalle. Edeltävän vuodenajan tähdistöt voi nähdä auringonlaskun ja keskiyön välillä, seuraavan vuodenajan tähdistöt vain keskiyön ja aamun välillä. Kesätähdistöjä ei voi nähdä lainkaan talviaikaan.

Kun tiedät vuodenajan ja mihin vuodenaikaan oma tähdistösi näkyy parhaiten, voit tehdä karkean arvion milloin ja minne suunnata katseesi yötaivaalla tähdistösi löytämiseksi.

Entä tähdistösi korkeus? Tähdellä on niin kutsuttu deklinaatio, joka antaa osviittaa, kuinka korkealle (tai matalalle) katsoa. Tämä tieto löytyy tähtesi mukana tulleista asiapapereista. Nyrkkisääntönä käy, että mitä suurempi deklinaatio, sitä korkeammalla taivaalla tähtesi on.
Ennen kuin aloitat etsinnän, yritä painaa mieleen tähtikuvion muodot ja sitä ympäröivät naapuritähdistöt. Tähdistön etsiminen ilman apuvälineitä ei ole helppoa. Harjoittelemalla opit lopulta löytämään tähdistösi ja sen naapurit. Oletko unohtanut, mikä tähdistön tähdistä on sinun? Ei huolta, sillä tarkka karttamme neuvoo tähden tarkan sijainnin.

Tähden löytäminen sirkumpolaarisesta tähdistöstä on erityisen helppoa. Sen tyyppisen tähdistön voi nähdä öisin ympäri vuoden. Yksi esimerkki tällaisesta on Pohjantähden liepeellä sijaitseva Otava.

Lopuksi vielä joitakin yleispäteviä ohjeita, joista yksi kuuluu:
ole kärsivällinen! Joskus todella kirkkaitakin tähtiä voi olla hankala löytää, jos on yhtään pilvistä tai kaupunkien valosaaste häiritsee. Anna silmillesi aikaa tottua pimeään. Älä aliarvioi purevaa pakkasta, vaan kääriydy lämpimiin vaatteisiin, peittoihin ja nauti kuumasta juomasta tähtien tuikkeessa.